De wondere wereld van het payrollen

Payrolling: wellicht heb je er wel eens van gehoord. Door middel van payroll kun je als werkgever of ZZP’er het juridisch werkgeverschap uitbesteden. Dit betekent dat je je loon-, arbo- en personeelsadministratie uit handen geeft met de daarbij behorende verplichtingen en risico’s. Waar wat betekent dit nou concreet? Wat kan je uit laten besteden en wat niet? Wij bespreken in dit blog de vele mogelijkheden van payroll voor jouw bedrijf.

Kijk nooit meer om naar je salarisadministratie

Zie je elke maand weer op tegen die vervelende salarisadministratie en houd je zo nauwelijks tijd over voor je organisatie zelf? Kies er dan voor om je salarisadministratie uit te besteden aan een payrollbedrijf. Bedrijven als deze hebben vaak veel ervaring op het gebied van loonadministratie en daaromheen liggende activiteiten en zijn daarom ook vaak een professionele en ervaren partner. Controleer bij het kiezen van de juiste partners wel altijd of zij kennis van zaken hebben: zijn ze op de hoogte van CAO-regelingen en bepaalde regelingen binnen jouw bedrijfstak? Zo ja, dan weet je dat je de goede partner hebt gevonden en kun je je salarisadministratie uitbesteden.

Laat je ook op de achtergrond ondersteunen met payroll

Wist je dat je een payrollbedrijf ook kunt inschakelen voor ondersteuning van je backoffice? Veel payrollbedrijven hebben een backoffice systeem waarmee ze bijvoorbeeld je medewerkers kunnen aanmelden om hun uren te beheren. Hun systemen zijn makkelijk te beheren en vaak leggen ze je het systeem uit aan de hand van een cursus, zodat je er meteen mee overweg kunt. Backoffice systemen zijn vooral voor uitzendbureaus zeer nuttig: een backoffice systeem kan je helpen met boekhouding, automatisering en zelfs bij de inkoop van je noodzakelijke benodigdheden.

Laat het payrollbedrijf de personeelsadministratie op zich nemen

Een andere mogelijkheid van payroll, is het laten regelen van je personeelsadministratie. Je zou ervoor kunnen kiezen om het werven van je medewerkers uit te laten besteden. Werf en selecteer je liever zelf? Dan maak je zelf ook de afspraken met je werknemers over hun salaris en hun uren. Deze afspraken leg je vast in een arbeidsovereenkomst die vervolgens beheerd worden door het payrollbedrijf. Zij zorgen dan ook voor bijvoorbeeld het pensioen van je werknemers en het doorbetalen tijdens ziekte.

Blijft met payroll altijd het aanspreekpunt van jouw bedrijf

Ben je bang dat je door middel van een uitbesteding het zeggenschap over je personeel kwijtraakt? En vrees je dat je personeel jou vervolgens niet meer als aanspreekpunt ziet? Met payroll hoef je hier absoluut niet bang voor te zijn. Je blijft zelf hoofdverantwoordelijke voor je medewerkers. Zij zullen jou als aanspreekpunt blijven zien, terwijl jij je volledig kunt focussen op het ondernemen en op de groei van je bedrijf. Twijfel je nu eigenlijk alsnog teveel? Besteed dan niet gelijk alles uit, maar bouw het rustig op. Mocht het dan niet bevallen, dan kan je altijd terug. Wij wensen je succes met het ontdekken van payroll!

Categorieën: Uncategorized